Ο χρονος ειναι πανδαματωρ

πραγματική περίπτωση
Δικηγορικό Γραφείο Θεσσαλονίκη Παπουτσής Χρήστος Ο χρόνος είναι πανδαμάτωρ

Ο χρονος ειναι πανδαματωρ

Πριν από 20 χρόνια μία οικογένεια (πατέρας και δύο υιοί) ήλθε σε αντιπαράθεση με μια άλλη οικογένεια, η οποία γειτόνευε σε μία πολυκατοικία που βρισκόταν απέναντι από το σπίτι της. Η αφορμή πήγαζε από γειτονικές διαφορές, οι οποίες με τον καιρό διογκώθηκαν και ήταν θέμα χρόνου να κλιμακωθούν.

Ο καυγάς δεν άργησε να έλθει και οι δύο οικογένειες ενεπλάκησαν σε θερμό επεισόδιο, που είχε ως αποτέλεσμα μέχρι και την εκσφενδόνιση ζαρντινιέρας προς την άλλη πλευρά και τις επισκέψεις στο νοσοκομείο εκατέρωθεν. Οι δύο οικογένειες, αφού εισήλθαν καταματωμένες στο νοσοκομείο, αλληλομηνύθηκαν.

Μετά από τέσσερα χρόνια ήλθε η ώρα της δίκης, η οποία είχε αναβληθεί μερικές φορές. Οι διάδικοι περίμεναν πως και πως τη δίκη για να πουν στο δικαστήριο τι έγινε και επιτέλους να ζητήσουν την τιμωρία των γειτόνων τους, με επίδειξη της ιατροδικαστικής έκθεσης. Με τελείως απρόσμενο τρόπο ξεκίνησε από τους συναδέλφους δικηγόρους μια προσπάθεια συμβιβασμού των δύο πλευρών, ο οποίος στο τέλος επιτεύχθηκε χωρίς κάποιο οικονομικό ή κάποιου άλλου είδους αντάλλαγμα.

Σε μιά αξέχαστη σκηνή, οι αντίδικοι ήλθαν και ζήτησαν χειραψία με την άλλη πλευρά, έτειναν το χέρι τους λέγοντας τη φράση «νερό κι αλάτι». Η άλλη οικογένεια, αν και ξαφνιασμένη, ανταποκρίθηκε κι έδωσαν τα χέρια.

Η προσφυγή στη δικαιοσύνη είναι απαραίτητη για τον πολίτη που ζητά προστασία. Όταν αυτός ο σκοπός επιτυγχάνεται, και το έγκλημα δεν είχε ανεπανόρθωτες συνέπειες, η έννομη ειρήνη δεν προϋποθέτει απαραίτητα την καταδίκη.