Κτηματολογιο

σε τι χρειάζεται και τι διαφορά έχει από την εγγραφή στο Υποθηκοφυλακείο
Δικηγορικό Γραφείο Θεσσαλονίκη Παπουτσής Χρήστος Κτηματολόγιο

Κτηματολογιο

Λόγω της ισχύουσας κτηματογράφησης στη Χαλκιδική, όπως και σε άλλους νομούς, οι πολίτες αναρωτιούνται κυρίως αν πρέπει και γιατί να δηλώσουν ένα ακίνητο το οποίο ήδη είναι δικό τους και το έχουν αποκτήσει κανονικά με συμβόλαιο. Οι λόγοι είναι ΤΡΕΙΣ:

  1. Η μεταγραφή στο Υποθηκοφυλακείο ήταν απαραίτητη για την κατοχύρωση των συμβολαίων. Δεν δημιουργούνταν, όμως, χάρτες με καταγραφή των ιδιοκτησιών, γεγονός που προκαλούσε αμφισβητήσεις γειτονικών ιδιοκτησιών, στις οποίες τα όρια δεν ήταν απολύτως χαραγμένα. Ειδικά σε κάποιες περιπτώσεις χρησικτησίας, δηλαδή σε απόκτηση ιδιοκτησίας χωρίς συμβόλαιο, η ιδιοκτησία του πολίτη δεν ήταν απόλυτα κατοχυρωμένη ως προς τα όρια. Πλέον οι χάρτες του Κτηματολογίου λύνουν το πρόβλημα.
  2. Ακίνητα τα οποία δεν έχουν ξεκάθαρο ιδιοκτήτη, δεν φαίνονταν στο Υποθηκοφυλακείο. Αντίθετα, όσα ακίνητα δεν δηλωθούν, θα αναγνωρίζονται ως αγνώστου ιδιοκτήτη και μετά από ένα μεγάλο διάστημα θα ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο.
  3. Το Κτηματολόγιο θα διευκολύνει τις συναλλαγές. Εάν κάποιος ενδιαφέρεται να αγοράσει ένα ακίνητο, θα μπορεί εύκολα να εντοπίσει λ.χ. και τον γειτονικό ιδιοκτήτη ώστε να προτείνει και σε αυτόν την αγορά. Με αυτόν τον τρόπο η τόνωση των αγοραπωλησιών διευκολύνεται.